Sunday, December 2, 2012

12η αστική πεζοπορία –περιπατητική φιλοσοφία ΚΥΡΙΑΚΗ 9-12-2012 : ΕΛΕΥΣΙΝΑ , από τα ελευσίνια μυστήρια, στην αμήχανη βιομηχανία . Τοπία και άνθρωποι σε κίνηση.



12η αστική πεζοπορία –περιπατητική φιλοσοφία
ΚΥΡΙΑΚΗ 9-12-2012 : ΕΛΕΥΣΙΝΑ , από τα ελευσίνια μυστήρια, στην αμήχανη βιομηχανία . Τοπία και άνθρωποι σε κίνηση.
Συνάντηση στις 9,30 π.μ. , στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, λίγο πιο κάτω από το τέρμα της οδού Αισχύλου, στην δυτική πλευρά της πόλης.
Όσοι έρθουν με αυτοκίνητο , το παρκάρουν κοντά στην είσοδο, όσοι έρθουν με την αστική συγκοινωνία, κατεβαίνουν στην σχετικά πλησιέστερη στάση- ρωτείστε τον οδηγό.( Υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιους και κάποιες, να έρθουν συμπληρώνοντας τις θέσεις σε αυτοκίνητα –δηλώστε το έγκαιρα !).
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, και μετά πεζοπορική διάσχιση της πόλης-   γενέτειρας του Αισχύλου, σε 2 άξονες, με επισκέψεις στα τεράστιας αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικά κτίρια του 19 ου αιώνα, στις φτωχογειτονιές, και στο παράλιο μέτωπο .
Πόλη – από τις βασίλισσες της βιομηχανίας, που τώρα πια ζουν με την ανάμνηση του μεγαλείου τους είναι  η ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ένα πρώην αγροτικό χωριό που έμελε να γίνει ο πυρήνας εγκατάστασης κάποιων από τα σπουδαιότερα εργοστάσια της χώρας, ΚΡΟΝΟΣ, ΙΡΙΣ, ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ,…
Πεζοπορία 4 ωρών, με ενδιάμεσες στάσεις, και πριν τον αποχωρισμό, ουζάκι με παραδοσιακή ταβέρνα !
Η λέξη Ελευσίς-ίνος αναφέρεται για πρώτη φορά στον Ορφικό ύμνο «Δήμητρος θυμίαμα». Επιπλέον, ο Ησύχιος μας αναφέρει ότι το παλαιότερο όνομα της Ελευσίνας ήταν Σαισαρία. Σύμφωνα με το μύθο, η Σαισαρία ήταν η μικρότερη κόρη του βασιλιά Κελεού. Ο Κελεός αναφέρεται ως ο πρώτος Ιεροφάντης και ότι πρώτος χειροτόνησε τις κόρες του Ιέρειες της θεάς Δήμητρας. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, ο Κελεός ήταν ο οικιστής της Ελευσίνας, ο οποίος για να τιμήσει τον πατέρα, τον ήρωα Ελευσίνα, έδωσε το όνομά του στην πόλη.
Η λέξη Ελευσίνα είναι ομιλούν όνομα και προέρχεται από το ρ.ελεύθω = έρχομαι. Δηλαδή ο τόπος της αφίξεως, του ερχομού, της παρουσίας, της αποκάλυψης. Έτσι και η λέξη Ελευσίς, με την ετυμολογία της και το μύθο της, μας δηλώνει την έλευση κάποιου σημαίνοντος γεγονότος, την έλευση της περιπλανώμενης Γης Μητέρας, για να φέρει το φως, την άνοιξη . Σε όλα τα αρχαία κείμενα η λέξη Ελευσίς δεν υπάρχει παρά μόνο σε συνάρτηση με τη θεά Δήμητρα ή στα Ελευσίνια Μυστήρια. Έτσι έγινε γνωστή η Ελευσίνα στην αρχαιότητα κι έτσι μένει για πάντα. Σαισαρία, η Ελευσίνα, από την ιέρεια Σαισάρα. Ελευσίνα, από τον ήρωα της τον Ελευσίνα. Ελευσίς, από την έλευση της θεάς Δήμητρας !!!
Δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι τις 6-12-2012, στο 2103455939, και μέσω των διαδικτυακών τόπων www.tsipiras.gr & www.s-ol-ar.gr
Mία καλή πρόγευση ;!



No comments: