Saturday, December 31, 2011

In memorian ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΝΔΡΑΛΗ, μία σπουδαία ζωγράφος, ένας θαυμάσιος άνθρωπος,…


In memorian ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΝΔΡΑΛΗ, μία σπουδαία ζωγράφος, ένας θαυμάσιος άνθρωπος,…
Έφυγε από κοντά μας και η Αγγελική.
Ένας θαυμάσιος άνθρωπος, ένας ενεργός πολίτης, μία σπουδαία ζωγράφος, μία ευαίσθητη γυναίκα, που είχε δοκιμασθεί σκληρά στην ζωή της, που πάλεψε δυνατά όλες τις δυσκολίες που τις έτυχαν στον δρόμο της, και την οποία πάντοτε θα θυμόμαστε για το πηγαίο γέλιο και την καλοσύνη της, την διάθεση της για προσφορά, αλλά και για την δημιουργική μελαγχολία που αποτυπωνόταν στο ζωγραφικό της έργο.
Η Αγγελική Μάνδραλη γεννήθηκε στα Σέρρας. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, με δασκάλους τους Δ. Μυταρά, Γ. Λάππα, και Θ. Παπαγιάννη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ζωγραφική και στη συνέχεια σπούδασε Γλυπτική. Παράλληλα παρακολούθησε τα εργαστήρια σκηνογραφίας, χαρακτικής και ψηφιδωτού. Πήρε την υποτροφία του ΙΚΥ στην Γλυπτική
Συμμετείχε με εικαστική δράση και συγγραφή μύθου, "Το ταξίδι του ήλιου και του σπόρου" στο Πρόγραμμα Μελίνα Μερκούρη. Διετέλεσε για πολλά χρόνια υπεύθυνη των εργαστηρίων ζωγραφικής-εικαστικών για παιδιά του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Παράλληλα συμμετείχε στην επιτροπή Πολιτισμού του Ιδρύματος και ήταν μέλος στο Δ. Σ. του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Είχε παρέμβει ζωγραφικά σε πρότυπα σχολεία των Σερρών, της Σητείας και της Αττικής.
Κατασκεύασε ανάγλυφες επιφάνειες σε τοίχους trombe για βιοκλιματικές κατοικίες , που σχεδίασα και επέβλεψα, σε Αθήνα και Ξάνθη. Εικονογράφησε επτά θρακιώτικα παραμύθια, στο βιβλίο "Του γυαλιού και του ανέμου" και στο βιβλίο μου : "Μικρές πατρίδες"(εκδόσεις ΚΟΧΛΙΑΣ, Αθήνα 2003).
Από το 2000, δίδαξε Εικαστικές Τέχνες στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη.
Η ελληνική κοινωνία της πνευματικής δημιουργίας, έχασε ένα πολύτιμο μέλος της, μία αγαπημένη φίλη, μία εμπνευσμένη δημιουργό, έναν πραγματικά σεμνό και αξιόλογο άνθρωπο.
Το έργο της, αναφορά στην πολύτιμη για τον άνθρωπο σχέση του με την φύση, τα τοπία που σχεδίασε, οι μελαγχολικές απεικονίσεις των δρόμων, τα κεραμικά και τα γλυπτά της, συνθέτουν μαζί με την διδακτική της δράση, την αναζήτηση της ενότητας της ύπαρξης με την ιερότητα της γης.
Καλό ταξίδι στην γλυκιά κι' ανεπιτήδευτη Αγγελική μας.
Το έργο της θα μας εμπνέει πάντα, όπως μας ενέπνεε η φωτεινή της παρουσία...
Δεν θα την ξεχάσω ποτέ,…

No comments: